Μητάτα – Κύθηρα

Σας καλωσορίζουμε στον σύλλογο Μυρτιά.

Tα Κύθηρα

Κυθηρα, ΚΥΘΗΡΑ, kythera, kythira, kithira

Κύθηρα, το νησί της Αφροδίτης. Ανάμεσα σε Κρήτη και Πελοπόννησο, στην άκρη του κάβο Μαλιά, ξεπροβάλει το νησί των Κυθήρων. Είναι ο γενέθλιος τόπος της θεάς Αφροδίτης, σύμφωνα με το μύθο του Ησιόδου. Τα Κύθηρα κατοικούνται από την 4η χιλιετία π.Χ. Το νησί αποικήθηκε από τους Μινωίτες, αργότερα από τους Λακεδαιμόνιους, περιήλθε για λίγο στον έλεγχο των Αθηναίων και ύστερα αποτέλεσε επαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το 13ο αιώνα μ.Χ ξεκινάει η κυριαρχία των Ενετών, που θα κρατήσει σχεδόν έξι αιώνες για να ακολουθήσει η αγγλική κατοχή για περίπου πενήντα χρόνια, μέχρι το 1964 που μαζί με όλα τα Επτάνησα ενώθηκαν με το νέο Ελληνικό Βασίλειο.

Αυτή η ιστορική διαδρομή αφήνει κληρονομιά στα Κύθηρα, όμορφα μνημεία – αξιοθέατα που αποκαλύπτουν τις επιρροές των πολιτισμών στο νησί και μία βόλτα σε αυτά ζωντανεύει το ζωηρό παρελθόν του νησιού στα μάτια και τη φαντασία του επισκέπτη.

Η Σκάνδεια αποτελεί την αρχαία πόλη των Κυθήρων, βρίσκεται στην περιοχή Παλαιόπολη, θαμμένη κάτω από τους χείμαρρους. Η πόλη με το λιμάνι της καταστράφηκε από σεισμούς. Επισκέψιμοι σήμερα είναι οι θολωτοί τάφοι, ο θρόνος της Αφροδίτης, ενώ διάσπαρτα υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα στη γύρω περιοχή.

Ο Άγιος Δημήτριος, η σημερινή Παλαιόχωρα, είναι η βυζαντινή πρωτεύουσα του νησιού, χτισμένη στο φαράγγι της Κακιάς Λαγκάδας. Εξαιρετικά άγριο τοπίο, με το φαράγγι να δεσπόζει και να μαρτυρά την επέλαση του αντιναύαρχου Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα ο οποίος κατέστρεψε τον οικισμό στα 1537 μ.Χ.

Εξαιρετικά όμορφος ο Μυλοπόταμος, ατόφιος μεσαιωνικός οικισμός, ενθουσιάζει με τα τρεχούμενα νερά, τους καταρράκτες και τους νερόμυλους. Εκπληκτικό είναι το βενετσιάνικο φρούριο της Κάτω Χώρας.

Τα σημερινά Κύθηρα, η Χώρα, με το επίνειό της, το Καψάλι, αποτελούν επίσης μεσαιωνικό οικιστικό πόλο και είναι η τελευταία πρωτεύουσα του νησιού. Στην άκρη του λόφου δεσπόζει το κάστρο με τα το παλάτι και το ναό της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας.

Το μοναστήρι της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας είναι το σημαντικότερο θρησκευτικό κέντρο του νησιού στην περιοχή Μυρτίδια, ενώ τα Κύθηρα φημίζονται για τις αμέτρητες εκκλησιές τους.

Στα Κύθηρα μπορείτε να επισκεφτείτε ακόμη το γραφικό ψαροχώρι του Αβλέμονα, τις πηγές του Καραβά, τον Ποταμό, το πέτρινο γεφύρι στο Λιβάδι και την Αγία Πελαγία. Τα Κύθηρα έχουν περίπου σαράντα μικρές παραλίες, ενώ η μεγαλύτερη παραλία είναι αυτή της Παλαιόπολης.

Απολαύστε τα Κύθηρα ξεκινώντας από τα Μητάτα! Οι Μητατιώτες θα σας ξεναγήσουν σε όλες τις ομορφιές αυτού του τόπου! Το ταξίδι στα Κύθηρα είναι πραγματικότητα, όχι μύθος!
Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στον Τουριστικό Οδηγό των Κυθήρων Visit Kythera