Μητάτα – Κύθηρα

Σας καλωσορίζουμε στον σύλλογο Μυρτιά.

Αξιοθέατα

μητάτα, κύθηρα, κυθηρα, kytheraΗ βρύση των Μητάτων

Η Βρύση των Μητάτων βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του φαραγγιού του Τσάκωνα, στα κρεμνά του χωριού. Το νερό της πηγής τρέχει ασταμάτητα, όλο το χρόνο. Ο χώρος της πηγής έχει διαμορφωθεί από μία πλινθόκτιστη καμάρα, με μεγάλο περίβολο, ενώ το τρεχούμενο νερό ακολουθεί το αυλάκι που τροφοδοτεί τις γούρνες ή αλλιώς το πλυσταριό. Ο χώρος είναι ιδανικός για πικ-νικ και διοργάνωση μικρών εκδηλώσεων.

κύθηρα, κυθηρα, μητάτα, τσάκωνας, τσιρίγοΤο φαράγγι του Τσάκωνα

Ίσως το πιο πλούσιο σε βλάστηση σημείο του νησιού. Η διάσχισή του θα σας το επιβεβαιώσει. Αγκαλιάζει το χωριό Μητάτα στα βόρεια και το χωριό Βιαράδικα στα νότια. Έχει τρεχούμενα νερά στην κοίτη του για τουλάχιστον έξι μήνες το χρόνο. Ακολουθώντας τα παράλληλα μονοπάτια του θα συναντήσετε περιβόλια, πέτρινες αψίδες και γεφύρια, νερόμυλους. Είναι μία εντυπωσιακή διαδρομή που αν την πραγματοποιήσετε θα σας ενθουσιάσει.

mitata, kythera, cythera, κύθηρα, shellΑπολιθώματα

Μια ακόμη εξαιρετική διαδρομή στα πέριξ του χωριού. Αυτή τη φορά ακολουθήστε το χωματόδρομο στα ανατολικά των Μητάτων. Το έδαφος της περιοχής είναι γεμάτο με απολιθώματα. Πρόκειται για τμήμα του βυθού της θάλασσας που αναδύθηκε εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Τα απολιθώματα κοχυλιών μπορείτε να τα δείτε πολύ εύκολα στις τομές του εδάφους στο πλάι του δρόμου. Ρωτήστε τους Μητατιώτες να σας δείξουν και τα απολιθωμένα θηλαστικά!

κύθηρα, κυθηρα, kythera, kythiraΕκκλησιές

Στα Μητάτα βρίσκονται σημαντικοί βυζαντινοί ναοί, από τους οποίους αρκετοί είναι κτισμένοι μέσα σε σπήλαια. Οι ναοί περιέχουν εξαιρετικές αγιογραφίες των βυζαντινών χρόνων. Μία από τις πιο σημαντικές εκκλησίες είναι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας που βρίσκεται σε σπήλαιο. Άλλοι ναοί είναι ο Άγιος Ιωάννης επίσης σε σπήλαιο, ο Άγιος Σωτήρας, ο Άγιος Γεώργιος, υπόσκαφος ναός με το ιερό προς τη δύση και ο Άγιος Ιωάννης στις Τσιγκούρες.