Μητάτα – Κύθηρα

Σας καλωσορίζουμε στον σύλλογο Μυρτιά.

Δραστηριότητες

Έργα Υποδομών
Διερευνούμε τη διάνοιξη δρόμου με σκοπό την αξιοποίηση του σπηλαίου «Σκύλος & Γάτα».

Καθαριότητες & Αισθητική
Κάθε χρόνο καθαρίζουμε τους δρόμους του χωριού, τα μονοπάτια και τους κήπους, ενώ αναλόγως φροντίζουμε και τη Βρύση των Μητάτων. Επίσης καθαρίζουμε και συντηρούμε το κοιμητήριο του χωριού.
Για κάποια έτη ο σύλλογος μας είχε οργανώσει αποκομοιδή σκουπιδιών μέχρι να οργανωθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι αρμόδια υπηρεσία.

Χρηματοδοτήσαμε:

  • Την ανασκαφική έρευνα στον Άγιο Γιώργη στο Βουνό, όπου ο αρχαιολόγος κος Σακελαράκης αποκάλυψε το αρχαίο μινωικό ιερό κορυφής.
  • Την αγορά ασθενοφόρου του νοσοκομείου
  • Το Κασιμάτειο Γηροκομείο στις δύσκολες εποχές.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή Κρασιού
Η μεγάλη εκδήλωση του συλόγου μας που από το 1982 πραγματοποιείται κάθε καλκαίρι στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Χοροί στην Αθήνα – Κύθηρα
Συμμετέχουμε με κάθε μέσο, τρόπο και με τα μέλη μας στις εκδηλώσεις που αφορούν τα Κύθηρα και ειδικά στις δραστηριότητες των αδελφών συλλόγων.

Καρναβάλι
Κάθε χρόνο συμμετέχουμε στο τοπικό καρναβάλι του νησιού που πραγματοποιείται στον Ποταμό ή στο Λιβάδι

Θεατρικές Παραστάσεις
πραγματοποιούνται από τα παιδιά του χωριού και τα μέλη του συλλόγου. Ενδεικτικά αναφέρονται η «Μελωδία της Ευτυχίας» και το «Παιδάκι με τα σπίρτα»

Επιθεώρηση της Τσικνοπέμπτης
Η Μυρτιά συμμετέχει στην ετήσια θεατρική κωμική παράσταση που πραγματοποιείται στην αίθουσα του Κυθ. Συνδέσμου στη Χώρα.

Αναπαράσταση Θείας Γένησης
Πραγματοποιείται στο σπήλαιο της Παναγίας Σπηλιώτισσας με τη συμβολή των παιδιών του χωριού.

Αναπαράσταση των Παθών
Πραγματοποείται την Μεγάλη Παρασκευή στην πλατεία της Αγίας Τριάδας, με τη συμβολή των παιδιών.

Συναυλίες
Πραγματοποιούνται σε τακτά διαστήματα στο χωριό μας με τη συμμετοχή διακεκριμένων καλλιτεχνων και ερμηνευτών. Από αυτές ξεχωρίζουν οι Μητροπάνος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Σκουλάς, Πέτρος Καρπαθακίδης, Νίκος Οικονομίδης, Μαρίζα Κωχ, Κατερίνα Κουλιά, Λεγάκη.

*Κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα, ο σύλλογος τυπώνει και αποστέλει στα μέλη του και στους φορείς του νησιού ευχετήριες κάρτες και ημερολόγια.

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ

Οργανώσαμε για πρώτη φορά το 1982 τη γιορτή κρασιού με σκοπό να αναδείξουμε το χωριό μας, καθώς επίσης να προωθήσουμε την παραγωγή του κρασιού και άλλων αγροτικών προϊόντων.

Στηρίξαμε και προωθήσαμε την παραγωγή της τοπικής ποικιλίας σταφυλιού «αρικαρά».

Το 1983 εξοπλίσαμε και οργανώσαμε το αγροτικό ιατρείο στο χωριό, ενώ το 1990 με δεύτερη χρηματοδότηση αναβαθμίσαμε τις ανέσεις και τον εξοπλισμό του.

Το 1983 ημέρα του Πάσχα, με την οργάνωση του συλλόγου έγινε κοινή συνεστίαση όλων των χωριανών στην Πλατεία Μητάτων. Αυτό επαναλαμβάνεται και σε επόμενες χρονιές. Επίσης ενημερωτικές πινακίδες τοποθετήθηκαν στους δρόμους της περιοχής Μητάτων.

Το 1984 ο σύλλογος αγόρασε και τοποθέτησε στην αυλή του σχολείου παιδική χαρά όπου λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα. Διαμόρφωσε και τσιμεντόστρωσε το δρόμο από την πλατεία «Πευκάκια» προς Πρινάδικα.

Το 1986 επισκευάσαμε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο χωριό, αντικαθιστώντας την κεραμοσκεπή και τους σοβάδες, ενώ προσθέσαμε επίστρωση μόνωσης. Στις εργασίες επισκευής παρέστη και επέβλεψε η Υπηρεσία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Μετά το σεισμό του 2006 ο σύλλογος και πάλι χρηματοδότησε τις επισκευές των ζημιών του ναού.

Για την οργάνωση της Γιορτής του Κρασιού, σιγά – σιγά αποκτήσαμε υλικό εξοπλισμό, τραπεζοκαθίσματα.

Το 1987 κατασκευάσαμε τουαλέτες στην πλατεία «Αλονάκι» και χτίσαμε προστατευτικά τοιχία στα κρεμνά άκρα.

Το 1989 ο σύλλογος δώρισε στη Φιλαρμονική Ποταμού τρεις μελόντικες.

Το 1990 ο σύλλογος απέστειλε ενίσχυση στο Ναυτικό Όμιλο Κυθήρων. Την ίδια χρονιά ήρθε σε επαφή με το Νίκο Οικονομίδη, μουσικοσυνθέτη και ουσιαστικά έκανε την πρώτη μεγάλη παρέμβαση στον πολιτισμό του νησιού μας.

Μετά από έρευνα περίπου δύο ετών, μαζί με τον μουσικοσυνθέτη Νίκο Οικονομίδη, συγκεντρώσαμε υλικό, καταγράψαμε και εκδώσαμε ένα διπλό L.P με τίτλο «Πέρασμα στα Κύθηρα», το οποίο περιλαμβάνει την μουσική παράδοση του νησιού μας. Η πρώτη παρουσίαση του δίσκου έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Το θέατρο ήταν κατάμεστο, πολλοί επίσημοι παρευρέθησαν και όλος ο τοπικός και αθηναϊκός τύπος έκανε αναφορές για το σύλλογο και τη δισκογραφική έκδοση «Πέρασμα στα Κύθηρα».

Το 1992 επισκευάσαμε την οροφή του ναού Αγίας Τριάδος, με επιστρώσεις μόνωσης και αντικατάσταση κεραμιδιών και αργότερα αναλάβαμε την πλήρη ανακαίνιση του ναού εσωτερικά. Έκλεισε ο ναός για δύο χρόνια, έγινε καταγραφή των εικόνων και αντικειμένων τα οποία και αποθηκεύθηκαν. Αντικαταστάθηκαν πλήρως οι σοβάδες, οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και έγινε συντήρηση του μαρμάρινου τέμπλου. Επίσης συντηρήθηκε το δάπεδο. Μεταφέρθηκαν στην Αθήνα και συντηρήθηκαν τα μεγάλα μανουάλια, τα ασημένια καντήλια και ο παλαιός πολυέλαιος που είναι από τον παλαιό ναό της Αγίας Τριάδος, ο οποίος κατεστράφη από το σεισμό του 1903. Επίσης προσετέθη αλεξικέραυνο στον τρούλο. Τέλος οι εικόνες του ναού συντηρήθηκαν. Έγινε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία για την επαναλειτουργία του ναού με πάρα πολύ κόσμο όπου και παρευρέθη και ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασίλης Κόκκινος.

Φιλοξενήσαμε τον πρέσβη της Αυστραλίας στο χωριό μας, παραθέτοντας γεύμα προς τιμήν του, στη βρύση των Μητάτων. Η Φιλοξενία μας έδωσε την ευκαιρία να αναπτύξουμε τα θέματα των μεταναστών Κυθηρίων στην Αυστραλία.